Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Brošura Pedagoški programi 2022/2023

 

Minulo šolsko leto bomo v Slovenskem šolskem muzeju gotovo ohranili v lepem spominu.

22. marca 2022 smo namreč odprli novo stalno razstavo o zgodovini šolstva in vzgoje na Slovenskem z naslovom Šola je zakon!.
S finančno podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nam je stalno razstavo z zavzetim delom vseh zaposlenih in ob pomoči zunanjih sodelavcev uspelo postaviti na temelju sodobnih muzeoloških usmeritev in zadnjih šolskozgodovinskih spoznanj.

Večletni trud je dobil končno podobo, ko smo razstavo odprli za javnost. Z zanimanjem smo spremljali začudene in pozitivno presenečene obraze obiskovalcev, ko so si ti ogledovali prenovljene prostore. Učitelji, ki že več let zahajajo k nam, so nove vsebine in arhitekturne rešitve pohvalili, učence pa je najbolj pritegnila interaktivnost razstave, ki kar kliče po radovednosti in samostojnem raziskovanju.


Osnovni arhitekturno-oblikovni koncept razstavne postavitve temelji na veliki črni šolski tabli, nasproti katere je dolga šolska klop. A tabla ni navadna tabla, temveč se iz nje kot pri kakšni čudežni omarici odpirajo lopute, vratca in predali, v katerih se skrivajo zgodbe, slike, dokumenti in predmeti. Ko se razstava iz dolgega Z novo stalno razstavo novim izzivom naproti hodnika nadaljuje v ambientalno razstavno sobo, se pred obiskovalci pokažeta tudi učilnici, ki vabita k udeležbi na zgodovinskih učnih urah in doživetju pouka nekoč v živo.

Razstavo dodatno popestrita ilustrirana junaka Ana in Blaž, ki se rada preoblačita v like iz različnih obdobij. Včasih se jima pridruži še sovica Zofi, nagajiva in hkrati polna modrosti. Vsebinsko stalna razstava predstavi izobraževanje in vzgojo na Slovenskem po obdobjih, od prazgodovine do današnjih dni. Zlasti od razsvetljenega absolutizma naprej so vsebino šolskega pouka urejali državni šolski zakoni. Vladarica Marija Terezija je šolstvo podržavila in izdala prvi državni osnovnošolski zakon, s katerim je vpeljala splošno šolsko obveznost.

Šola od nekdaj pomeni pretok znanja in bogastvo številnih doživetij, v zavesti ljudi, še posebno mladih, je zato nepogrešljiva, povedano v njihovem vsakdanjem jeziku, šola je zares zakon! Ker je šolska doba med drugim doba otroštva in odraščanja, je obisk nove stalne razstave tudi potovanje v mladost in prikliče spomine na šolo, ki so za vsakogar edinstveni in neponovljivi.

 

Veselimo se vašega obiska!

Sodelavci Slovenskega šolskega muzeja

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway