Uporabniške straniKošarica artiklovPošljite e-mailDodaj med priljubljene

Odprtje razstave Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa

 

Ljubljana, 17. november 2022 - šport je polje, kjer Slovenci z dosežki posegamo v sam svetovni vrh in rušimo neosnovano obremenjenost s številčnostjo naroda. Slovenski šolski muzej in muzej športa je odprl razstavo Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa, avtorja dr. Aleša Šafariča. Z muzejskimi predmeti in gradivom je predstavljeno dosedanje delovanje Muzeja športa ter širina bogate slovenske športne dediščine.

 

Šport je danes globoko vtkan v naše vsakdanje življenje, zato sta njegova bogata zgodovina
in vpliv, ki seže na številna druga področja, nenehno prisotna v naši zavesti in okolici.

Šport pa niso le medalje, temveč pomembno doprinaša k boljšemu zdravstvenemu, gospodarskemu in splošnemu stanju.

Pričujoča razstava Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa v ospredje postavlja številčnost športnih panog in njihov razvoj skozi zgodovino, kot so gimnastika, kolesarstvo, atletika, vodni športi, drsanje, borilni športi, smučanje, planinstvo in plezanje, igre z žogo.

Na ogled so postavljeni raznovrstni predmeti in fotografije vidnih slovenskih športnikov ter organizacij, ki so zaznamovali športno tradicijo, kot so tekmovalni disk Stanka Bloudka, v sezoni 1985/86 osvojeni mali kristalni globus Roka Petroviča, ki velja za prvi globus, ki ga je osvojil Slovenec, ter dres Brigite Bukovec, v katerem je na olimpijskih igrah v Atlanti osvojila srebro.

Odprtja razstave so se udeležili ljubitelji športne dediščine in športni navdušenci, med drugim tudi dr. Franci Petek iz Zavoda za šport RS Planica in dr. Petra Robnik iz Direktorata za šport. Vodja organizacijske enote muzeja športa, prof. dr. Tomaž Pavlin, je v uvodnem nagovoru orisal zgodovino Muzeja športa. Razstave se je udeležil tudi slovenski športnik, Rajmond Debevec, ki je med drugim daroval muzeju športa svojo strelsko obleko, s katero je na olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju osvojil zlato medaljo. Rajmond Debevec je slavnostno otvoril razstavo v športnem slogu, s pokom na štartno pištolo.

 

Avtor razstave, dr. Aleš Šafarič, se je ob odprtju razstave zahvalil sodelavcema dr. Tomažu Pavlinu in Slavojki Kukovec, nekdanjemu direktorju dr. Iztoku Durjavi ter novim sodelavcem. Posebno pozornost pa je namenil darovalcem, športnikom, nekdanjim športnikom, njihovim sorodnikom, organizacijam in drugim, ki so v več kot dvajsetih letih s svojim podarjenim gradivom poskrbeli, da se ohranja slovenska športna dediščina. "Apeliram na vse, naj tudi v prihodnje podpirajo muzej pri njegovem poslanstvu, da bi nekega dne le dobili inštitucijo na ravni, kot si jo zaslužimo glede na športno tradicijo in dosežke."

 

Direktor Slovenskega šolskega muzeja, mag. Stane Okoliš, je v nagovoru poudaril: "Zaposleni v Slovenskem šolskem muzeju so po postavitvi stalne razstave Šola je zakon! prenos dejavnosti muzeja športa iz Zavoda za šport RS Planica v Slovenski šolski muzej sprejeli kot nov izziv in v zavesti odgovornosti, da se kulturni dediščini na področju telesne kulture in športa posveti ustrezna sistemska skrb pri zbiranju, hranjenju in razstavljanju predmetov športne dediščine."

 

______________________________________________________________________________

KOLOFON Avtor razstave: dr. Aleš Šafarič
Strokovni sodelavec: dr. Tomaž Pavlin
Pomoč pri razstavi: Slavojka Kukovec, Domen Šega in Tamara Šterk
Oblikovanje in postavitev razstave: Marjan Javoršek, Matjaž Kavar, Matic Intihar
Konserviranje in restavriranje predmetov: Franci Kadivec
Lektura in prevod: ALAM, Aleš Lampe
Tisk: RAORA, d.o.o.

Razstavo je podprla Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

______________________________________________________________________________

 

Razstava bo odprta od 17.11.2022 do 25.6.2023 z možnostjo podaljšanja.

 
prijavi se na novice
išči po strani
Slovenski šolski muzej
Plečnikov trg 1, 1000, Slovenija,
e-pošta: solski.muzej@guest.arnes.si,
telefon: +386 01/251-30-24 (uprava),
+386 01/251-31-27 (kustosi),
+386 01/251-31-63 (knjižnica)
Produkcija: Spletne rešitve Sloway